x ga terug

Gaspari #1 – Beweging in de trailer

Eigenaresse Joyce schakelde mijn hulp in voor het trailerladen van haar paard. Haar ruin, genaamd Gaspari, wilde de trailer niet in en dat gaf hij ook héél duidelijk aan.

Tijdens de eerste training heb ik hem geleerd om niet om te draaien als hij een trailer zag en degene die hem vast had over het erf te sleuren, ver van de trailer vandaan. Aan het einde van de eerste training liep Gaspari rustig de trailer in met een boogje in zijn lijn (lees zonder druk aan het halster). Tijdens de tweede training leerde Gaspari om enkel en alleen de trailer uit te stappen als hem dat werd gevraagd. In plaats van zelf de trailer uit te schieten, leert het paard netjes te wachten op het teken van zijn eigenaar om vervolgens heel rustig en beheerst de laadklep af te stappen. Het paard wordt ook getraind te blijven staan bij plotselinge geluiden en beweging van de trailer.

Als het paard wordt vervoerd, beweegt de trailer namelijk ook en zal het paard allerlei nieuwe geluiden horen. Met het onderdeel ‘Beweging van de trailer’ had Gaspari weinig moeite. Hij bleef netjes staan toen ik de trailer liet dansen en daar werd Joyce heel vrolijk van! De volgende keer trainen we het bevestigen van de stang en het sluiten van de laadklep én gaan we Gaspari uit- en inladen op vreemd terrein. Als ook dat goed gaat heeft Joyce alle kennis en kunde in huis om zonder zorgen met haar leuke ruin op pad te kunnen gaan.