x ga terug

Domara – #2 Rust in de trailer!

Sommige paarden vinden een trailer echt heel eng, zo ook de donkerbruine merrie Domara. Toen haar eigenaresse Janine jaren geleden haar merrie wilde laden, liep Domara in eerste instantie heel rustig de trailer in. Maar voordat ze kon wegrijden, brak de hel los. De auto en trailer kwamen bijna los van de grond en het raampje werd uit de trailer geslagen. Daarna was het stil!

Bang voor wat ze te zien zou krijgen, opende Janine heel voorzichtig het deurtje. Daar stond Domara trillend en badend in het zweet met twee benen over de voorstang en met enorme angst in haar ogen. Gelukkig had ze enkel wat schaafwonden.

We zijn nu acht jaar verder en Domara is nog nooit verder geweest dan de erfgrenzen van stal. Wat bij de training van een paard met zo’n trauma belangrijk is, is rust en vertrouwen. We hebben Domara eerst geleerd braaf stil te staan aan een touwtje. Dit was voorheen onmogelijk, want ze ging hangen en trok alles kapot. Vervolgens hebben we haar met grondwerk en schriktraining geleerd in spannende situaties bij Janine te blijven (in plaats van er hard van door te gaan) en hoe ze zichzelf weer tot rust kon brengen na het zien en horen van enge dingen. Met heel veel geduld kreeg Janine Domara weer in de buurt van een trailer, maar zodra Domara in de trailer stond raakte ze in paniek en kwam ze piafferend de trailer weer uit.

Omdat paarden kuddedieren zijn en van elkaar leren, hebben we gebruik gemaakt van een bomproof maatje wat zowat staat te slapen in de trailer. Voor het eerst in jaren, raakte Domara niet meer in paniek en stond ze vol vertrouwen rustig naast haar nieuwe vriend. Maar we zijn er nog niet, want er moet nog een stang achter, de laadklep moet nog dicht en als Domara ook nog rustig blijft staan tijdens het rijden is het echt tijd voor een feestje!