x ga terug

Obelise #1 – Sterke wil blijkt flinke uitdaging!

De 23-jarige ruin Obelise (Dutchboy x Veritas) van Eline is op een dag met geen mogelijkheid meer de trailer in te krijgen. Gezien zijn leeftijd is dat niet wenselijk; een bezoek aan de dierenarts kan zomaar op de agenda verschijnen. Echter staat er voor deze karaktervolle ruin een verhuizing op de planning en vertrekt hij naar de kust. Eline wenst een ontspannen verhuizing, dus roept zij mijn hulp in. 

Ze geeft aan dat haar vriend Jeroen, die weinig ervaring heeft in de omgang met paarden, graag wil helpen. Dus ga ik samen met Jeroen aan de slag met de training van Obelise. Eerst moet Obelise leren rustig en recht de trailer in te lopen. Een nauwe en donkere ruimte binnen gaan, zoals een trailer, is voor veel paarden moeilijk. Als vluchtdier staat het paard graag op een open vlakte waar hij de horizon kan zien en goed overzicht heeft. In de trailer wordt de gezichtsruimte van het paard flink beperkt, wat een onveilig gevoel kan geven. Door Obelise ervan te overtuigen dat hij veilig is in een trailer, loopt hij er binnen aanzienlijke tijd uit vrije wil op.

Maar dan stuiten Jeroen en ik op een flinke uitdaging en ontdekken we dat deze ruin zich niet zomaar gewonnen geeft. Obelise heeft namelijk bedacht dat hij zelf mag bepalen wanneer hij de trailer weer uit mag en doet dat alles behalve rustig. De ruin heeft een sterke eigen wil en vindt het maar knap lastig om de controle uit handen te geven! Dus trainen we eerst het in de trailer blijven staan en daarna het beheerst de trailer uitlopen op het moment dat Jeroen dat vraagt (en niet wanneer Obelise dat wil). Wat de training zeker helpt, is de rustige energie van Jeroen. Hoe hard Obelise ook de trailer uit stuitert, Jeroen maak je niet gek! We trainen in alle rust door en ineens is daar het moment dat de ruin de controle overgeeft. Wat een overwinning! Aan het einde van de training geniet het duo zichtbaar van het resultaat en zien zij hun verhuizing zonder problemen tegemoet!