x ga terug

Présence #2 – Vertrouwen herstellen (video)

In 2016 heb ik de gitzwarte merrie Présence van Sabrina geleerd fijn te laden. Sindsdien was het in- en uit de trailer lopen geen enkel probleem. Wegens een oogaandoening moest de merrie worden geopereerd en verloor ze helaas haar linkeroog.

Het gezichtsveld van Présence is hierdoor flink verminderd. Bij het verlaten van de kliniek durfde ze dan ook de trailer niet meer op. Omdat Sabrina het haar merrie zo makkelijk mogelijk wil maken besloot ze een paardenvrachtwagen aan te schaffen. Helaas bleek dit geen oplossing te zijn; de merrie liet zich nog steeds niet laden. Sabrina schakelde mijn hulp opnieuw in.

Het komt vaker voor dat een klant mij benadert en vraagt waarom zijn of haar paard ineens niet meer de trailer op wil, terwijl dit voorheen geen probleem was. In de praktijk blijkt er dan toch voor het paard iets veranderd te zijn. Paarden zijn gewoontedieren waardoor ze heel gevoelig zijn voor verandering. Zodra de situatie net even iets anders wordt dan het paard gewend is, kán dit een reden zijn waarom het paard weigert te laden. Ook een andere locatie, vreemde trailer of laten laden door een ander persoon kan een probleem geven. Wellicht heeft het paard zich bezeerd, gestoten of is hij ergens van geschrokken tijdens het laden. Andere redenen om ‘ineens’ niet meer te laden kunnen ook de (toegenomen) wedstrijdzenuwen of stress van de eigenaar zelf zijn.

In Présence haar situatie was de oorzaak van het laadprobleem duidelijk: het verliezen van haar linkeroog zorgde voor minder zicht met als gevolg dat ze het vertrouwen in het trailerladen was kwijtgeraakt. Ik reisde af naar het prachtige Limburg om de gitzwarte merrie te helpen haar vertrouwen in het laden weer te herstellen. Als jouw paard ineens niet meer laadt, vraag jezelf dan af: is er iets veranderd en zo ja wat? Waardoor zou het vertrouwen van het paard in het trailerladen kunnen zijn beschadigd?