x ga terug

Domara #5 – Trailerladen in het donker

Domara, de donkerbruine merrie van Janine, laadt nu heel fijn overdag! Maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook prima laadt in het donker! Een trailer ziet er in het donker (met de lampen van de auto en trailer aan) namelijk heel anders uit dan overdag! Dit kan een reden zijn voor het paard om “nee” te zeggen voor de trailer.

Als je net als Janine, ’s avonds naar een les of een wedstrijd wilt, dan is het erg fijn om te weten dat het paard ook in het donker makkelijk laadt. Sommige paarden zijn nu eenmaal schrikachtiger en onrustiger in het donker, waardoor het trailerladen ineens moeilijker kan gaan. Domara werd wat onrustig toen ze de koplampen van de auto en de lichten rondom de trailer voor het eerst zag. We hebben haar daarom eerst de tijd gegeven om te kijken naar en te wennen aan alle lichtjes. Daarna zijn we in alle rust het in- en uitladen in het donker gaan oefenen.  

Paarden vinden het niet prettig om in een donkere ruimte te moeten stappen, als ze niet meteen kunnen zien of er zich iets in het duister bevindt. Zorg er daarom voor, dat het lichtje in je trailer brandt op het moment dat je het paard gaat inladen. Oefen het in- en uitladen net zo lang tot je paard rustig en relaxed de trailer in- en uitloopt. Staat het paard rustig in de trailer, doe dan het lampje in je trailer uit en laat je paard even wennen aan de duisternis in de trailer. Door vervolgens een stukje te gaan rijden met de trailer, kan het paard gewend raken aan de koplampen van passerende auto’s. Als je het trailerladen in het donker goed oefent, kun je zonder problemen ook ‘s avonds met je paard op pad.