x ga terug

Domara #6 Voor het eerst op wedstrijd (video)

Hoe trots kun je zijn op klant en paard? Nou, in het geval van Janine en haar merrie Domara: enorm trots! Ik heb veel respect voor het doorzettingsvermogen van Janine, want zij is echt van heel ver gekomen. Janine droomde er van op wedstrijd te gaan, maar haar merrie Domara was daar absoluut niet klaar voor. Do was namelijk bang voor bijna alles en wilde alleen maar vluchten!

Je kon Domara niet vastzetten, want ze ging onmiddellijk hangen. Je kon Domara niet veilig leiden, want ze schrok overal van en trok zich los of sleurde je mee. Je kon Domara al helemaal niet vervoeren in een trailer, want daar kwam ze, hoe dan ook, uit. Janine had twee keuzes: haar paard verkopen of trainen. Ze koos voor dat laatste en samen zijn we Domara gaan leren dat niet alles even eng is en vluchten niet meer nodig is.

Met behulp van grondwerk hebben we het leiderschap van Janine vergroot. Vervolgens hebben we Do middels schriktraining en buitenrijden veel stoerder gemaakt. Ook hebben we Do in kleine stapjes, met veel rust en beloning, geleerd braaf te laden en relaxed in een trailer te blijven staan.   

Vorige week was Do klaar voor haar eerste dressuurwedstrijd. Ontspannen langs witte hekjes, plantenbakken, wanden vol reclameborden draven? Ja hoor, Do deed dat voor Janine. Ook draafde ze braaf langs dat doodenge juryhokje. De beloning voor alle training: een zeer verdiend winstpunt. De les die wij van Janine en Do mogen leren is, dat veel problemen kunnen worden opgelost, mist je er tijd, energie en geld voor over hebt!  

Tip: zet je geluid aan!