x ga terug

Grondwerk tip 1: de leider loopt voorop (video)

Zorg dat je altijd tijdens het leiden vóór het paard loopt. Op die manier kun je het paard namelijk blijven vertellen wat hij moet doen en volgt het paard jou. De leider van het paard bepaalt wat het paard doet, niet het paard! Zolang jij voorop loopt, kun je aanwijzingen geven en kun je het paard, indien nodig, af remmen of halt laten houden.

Loopt het paard voorop, dan heb je geen controle meer over het tempo van het paard en de richting waarin hij gaat. Bovendien wordt het dan een heel stuk moeilijker om het paard aanwijzingen te geven. Het komt vaak voor dat een paard veel te dicht op zijn eigenaar loopt. Het paard komt dan ongevraagd de persoonlijke ruimte van zijn eigenaar. Het is dan heel belangrijk, om een techniek te leren waarmee je het paard uit jouw ruimte kunt vragen.

Meneer Ad laat in video zien dat hij, na onze training, met behulp van het grondwerk alle controle heeft over de bewegingen van zijn grote ruin Ikoon. Ikoon, 1.83 meter hoog, was gewend in zijn eigen gehaaste tempo naar de wei te drammen, zonder aandacht te hebben voor de persoon die naast hem liep. Ikoon liep daarbij veel te dicht op de mens en duwde met zijn schouder tegen je aan. Een gevaarlijke situatie, want het paard kan of op je voeten springen, of je omver lopen, of als hij steigert je raken met een van zijn voorbenen.

Door het paard op een veilige afstand te houden en hem te leren aandacht te hebben voor jouw lichaamstaal, kun je het paard met simpele gebaren laten volgen, stoppen en achteruit vragen. Meneer Ad heeft zijn paard nu volledig onder controle. Ikoon volgt hem heel gehoorzaam zonder enige druk op het halster en luistert perfect!