x ga terug

Grondwerk tip 2: geef duidelijke signalen

Tijdens het grondwerk geef je het paard signalen met behulp van jouw lichaamstaal. Zonder een woord te zeggen, kun je met jouw lichaam en energie het paard vragen een bepaalde grondwerkoefening te doen. Zorg dat je deze signalen heel duidelijk en consequent gebruikt. Als het paard niet reageert op jouw signaal, check dan eerst of je wel duidelijk genoeg was met jouw lichaamstaal.  

De drie belangrijkste oefeningen om met het grondwerk te beginnen zijn: volgen, stilstaan en achterwaarts gaan. Aan elke oefening gaat een handgebaar of ander signaal vooraf. Hoe consequenter je bent, hoe eerder het paard jouw signaal snapt.

Stel je vraagt het paard met bijvoorbeeld een stopteken om halt te houden. Nadat je het stopteken hebt gemaakt, zet het paard nog een of twee pasje naar voren voordat hij stil gaat staat. Als je dit toestaat, dan leer je het paard dat jouw verzoek om stil te gaan staan eigenlijk betekent nog 1 of 2 stappen zetten. Wens je een gehoorzaam paard, dat meteen reageert op jouw signalen, zorg er dan voor dat het paard onmiddellijk stil gaat staan op het moment dat jij jouw stopteken hebt gemaakt.