x ga terug

Grondwerk tip 3: zorg voor aandacht

Om het paard een grondwerkoefening te laten doen, heb je zijn aandacht nodig. Is het paard afgeleid, dan heeft het geen oog voor jouw vraag en krijg je ook niet het goede antwoord. Zonder aandacht kun je het paard ook niets leren. Maar hoe weet je nu of het paard zijn aandacht bij jou heeft?

Het ogen- en orenspel geeft aanwijzingen over de focus van het paard. Omdat het vaak lastig is om te zien waar het paard naar toe kijkt, let ik goed op het orenspel. Zie je één of twee oren op jou gericht, dan weet je dat het paard naar je kijkt en op je let. Zoals op de foto hierboven. Heeft het paard één oor naar voren en één oor naar achteren, dan hoort het paard iets en is het bezig met dat geluid (zie de foto hieronder).

Zie je dat het paard geen aandacht voor je heeft (het is afgeleid door een geluid of beweging elders), vraag het dan eerst op jou te letten. Zodra je één of beide oren op jou gericht ziet, kun je het paard vragen een bepaalde oefening te doen.

Door het paard bezig te houden en veel wisselingen in tempo te maken, zal het paard zijn focus langere tijd op jou houden. Door grondwerk te doen zal de communicatie met je paard verbeteren, net als de gehoorzaamheid en soepelheid van je paard. Allemaal pluspunten. Bovendien is grondwerk ook nog eens heel leuk om te doen!