x ga terug

Longeren kun je leren (video)

Longeren kan voor sommige ruiters echt een dingetje zijn. Best logisch, want waar leer je nu goed longeren? Om de basisbeginselen van het longeren onder de knie te krijgen, moet je al snel een cursus gaan volgen. Want als je begint met paardrijden, leer je vooral hoe je op het paard moet blijven zitten. Longeren moet je vaak zelf maar uitzoeken, maar wat als het niet lukt?

Een paard op een leuke en plezierige manier longeren, gaat lukken als a) het paard graag meewerkt, b) het paard het proces van longeren snapt, c) de ruiter weet welke positie hij ten opzichte van het paard moet innemen en d) als de ruiter over een goede timing beschikt van de longeerhulpen.

Een dominant paard (zoals de Friese merrie op de video) zal zich niet zo maar laten wegsturen. Je kunt het paard het beste leren om met behulp van jouw lichaamstaal van je weg te stappen. Als je vervolgens op het goede moment het gaspedaal bij het paard weet in te trappen en in een drijvende positie ten opzichte van het paard blijft lopen, dan zal het longeren zomaar een feestje kunnen worden!