x ga terug

Help, mijn veulen bijt, steigert en slaat (video)

Mitzy heeft haar hengstveulen Rex netjes geleerd een halster om te doen en een stukje met haar mee te lopen. Maar Rex vind dat lopen maar saai. Rex is een dominant veulen: hij is heel leergierig en stoer en wil graag rennen, spelen en stoeien. Omdat hij dat niet mag tijdens het leiden aan de hand, wordt hij boos. Hij wil zich lostrekken, steigert, bijt en slaat met het achterbeen. Het is dus tijd voor een les grondwerk.

Omdat Rex steltvoetjes heeft ontwikkeld, moet de training even worden uitgesteld tot de voetjes zijn gecorrigeerd. Rex is in de tussentijd enorm gegroeid en mooi zwart geworden. Met grondwerk leert Mitzy controle te krijgen over Rex en loopt het veulen al snel braaf met haar mee. Een uitbundig veulen zoals Rex kun je beter bezighouden. We laten Rex dus een keer over wat balkjes stappen (je kunt ook een zeil gebruiken). Je ziet Rex helemaal trots worden op zichzelf als hij daar enorm voor wordt beloond.

Daarnaast laat ik Mitzy zien hoe je een veulen kunt leren na te denken. Daarvoor is de oefening “kijken” heel geschikt, waarbij je het veulen vraagt een object aan te raken met zijn neus. Door het grondwerk is een stukje wandelen met Rex veiliger geworden. Wat een leuk veulen is Rex, ben zo benieuwd hoe hij er over een paar jaar uitziet!