Leiderschap

Kun je jouw paard overal netjes naartoe leiden en laten stilstaan? Of duwt jouw paard je omver, sleurt hij je mee of weigert hij je te volgen? Hoe communiceer jij met jouw paard en hoe duidelijk ben jij met jouw lichaamstaal?

Grondwerk zijn oefeningen op de grond waarbij je met lichaamstaal (zonder stem) het paard op een vriendelijke manier vraagt samen te werken en jou als leider te accepteren. Een paard heeft als kuddedier een leider nodig die consequent is en rust, duidelijkheid, veiligheid en vertrouwen biedt. Je wordt een goede leider door grondwerk met je paard te doen.

Grondwerk is paardentaal

Grondwerk is paardentaal. In een kudde paarden zijn er twee posities: leider of volger. Als jij als eigenaar niet de leider bent maar de volger, dan moet het paard de leiderschapspositie innemen. Als het paard denkt dat hij de leider is wordt hij (langzaamaan) baziger en dominanter en gaat hij vaker de strijd met je aan. Dit kan een gevaarlijk situatie worden want we hebben te maken met 400 – 600 kilo onwillig paardengewicht. Een paard kan bovendien heel ongelukkig zijn als hij de leider moet spelen terwijl hij liever zich liever onderdanig opstelt – hij is liever de volger.

Met leiderschap krijg je controle en respect

Leiderschap betekent controle en respect. De leider heeft controle over de volger en vertelt de volger wat te doen en wanneer. Als leider heb je controle over de bewegingen van het paard, zowel over het tempo als de richting. In de praktijk betekent dit dat het paard stil staat als én zolang jij dat aangeeft, dat het paard jou netjes volgt en dat je hem alle kanten op kunt sturen, ook achterwaarts.

Het paard mag ook niet zomaar in jouw persoonlijke ruimte komen. Paarden communiceren met elkaar door hun persoonlijke ruimte kenbaar te maken. Als twee paarden elkaar naderen wijkt het onderdanige paard voor het dominante paard. De onderdanige wordt met behulp van de lichaamstaal van het dominante paard weggestuurd. Voor paarden geeft dit rangorde aan. Sta je een paard toe om (opdringerig) heel dicht in jouw persoonlijke ruimte te komen dan geef je daarmee aan dat het paard de leider is. Met grondwerk leer je hoe je het paard uit jouw ruimte zet en kan houden waardoor het paard respect voor jou krijgt, meer op jou gaat letten en zich door jou laat leiden.

Loswerk

Ook loswerken behoort tot de mogelijkheden. Loswerk is een soort longeren in een roundpen op basis van lichaamstaal, dus zonder touwen en stem. Ook met loswerk kun je jouw leiderschap bepalen. In een kudde paarden geldt: degene die de ander weet te bewegen, die controle heeft over richting en tempo is de leider. Bij het loswerk bepaal jij het tempo en de richting van het paard. Loswerk geeft je tevens informatie over jouw lichaamstaal, het laat zien hoe duidelijk jij bent voor het paard.