Schriktraining

Tijdens een les schriktraining kom je erachter hoe jouw paard leert en hoe je jouw paard minder gevoelig maken voor prikkels. Je vraagt het paard op jouw commando door, onder, over of langs een vreemde (en enge) hindernis te lopen. Als dat voor je paard een fijne ervaring wordt geeft hem dat meer zelfvertrouwen, met als gevolg dat hij minder dingen eng vindt. Daar heb je profijt van tijdens een wedstrijd of buitenrit (geen angst meer bij het zien van een paraplu of weigering bij het zien van die natte plek op de bodem). Hoe meer obstakels je op een fijne manier hebt overwonnen, hoe minder je paard opkijkt of schrikt van gekke dingen, geluiden of bewegingen.

Jouw paard wordt stoerder

Je leert het paard wat hij moet doen als hij iets ziet of hoort wat hij spannend vindt. Zo willen we graag dat het paard blijft stilstaan als hij bijvoorbeeld een paraplu, bladblazer of tractor ziet en niet dat hij direct omdraait en wegrent. Dat stilstaan bij het zien van enge objecten moet je een paard echt leren, daar wordt hij niet mee geboren.

Jouw paard wordt slimmer en nieuwsgieriger

Door veel nieuwe dingen te doen prikkel en ontwikkel je het leervermogen van jouw. Het paard begrijpt nieuwe situaties en oefeningen beter past (eerder) geleerd gedrag sneller toe. Door het paard te vragen enge objecten aan te raken ga je zien dat het paard nieuwsgieriger wordt en zelf het initiatief neemt om vreemde objecten te onderzoeken.

Jouw paard krijgt meer vertrouwen in jou

Weet jij al hoeveel vertrouwen jouw paard heeft in jou? Een paard is een vluchtdier wat hard wil wegrennen bij gevaar. Bij schriktraining gaat het er om dat het paard zóveel vertrouwen in jou krijgt dat hij zijn vluchtinstinct negeert, bij jou blijft, op jou let en jou vraagt om aanwijzingen. Jij leert hoe je die aanwijzingen kunt geven en hoe je zelf daadkrachtiger wordt in het leiden van je paard.