Laadproblemen

In het begin van de training laat ik het paard vertellen waar het probleem zit. Heeft het paard zich bijvoorbeeld ooit gestoten aan de ingang van de trailer en durft het nu niet meer de trailer in? Is het paard ooit gedwongen met een hulpmiddel (bezem of zweep) en kijkt het steeds achterom in afwachting van wat komen gaat? Vindt het paard het rijden in een trailer echt niet fijn of heeft hij een probleem met het opgesloten staan in een kleine ruimte, waardoor hij hard de trailer uitrent? Is er te veel druk op het paard gezet, waardoor het langs de trailer wil rennen of steeds voor de laadklep steigert? Oftewel, er zijn tal van redenen voor het paard om ‘nee’ te zeggen tegen de trailer.

In de training is er veel aandacht voor een fijne samenwerking met het paard. Alles wat wordt aangeduid als eng of moeilijk is voor mij een mogelijkheid om het paard te laten ervaren dat het niet eng of moeilijk is en dat hij, dat wat ik van hem vraag, makkelijk kan. Ik werk met positieve beloningen zoals voer, oprechte aandacht en aanrakingen die het paard prettig vindt. Zo motiveer ik het samenwerken en zorg ik er met mijn enthousiasme voor dat zijn inzet en vooruitgang worden beloond. Tijdens de training las ik voldoende (korte) pauzes in zodat het paard kan nadenken over wat hij heeft geleerd. Het tempo van de training wordt altijd bepaald door het paard. Als je het paard uiteindelijk zélf de keuze laat maken de trailer in te lopen wordt het een positieve ervaring zonder stress of weerstand. Het doel van de training is jou als eigenaar je paard zelfstandig te leren laden, jullie als combinatie dichter bij elkaar te brengen én weer te laten genieten van elkaar.

Een trailerlaadtraining bij Equi Jacky ziet er zo uit:

Jouw paard vertelt

Jouw paard laat zien waar het probleem zit, zoals bijvoorbeeld:  

  1. Bij het laden zelf
    Is er te veel druk op het paard gezet of heeft hij zich bezeerd? 
  2. Voor de trailer
    Is hij bang voor de traileringang of heeft hij verlatingsangst?
  3. In de trailer
    Heeft jouw paard een probleem met het opgesloten staan of kan hij moeilijk zijn balans houden tijdens het rijden?

Jouw paard maakt contact

Door jouw paard te laten weten dat ik hem begrijp en hem écht zie, dat ik eerlijk ben en hem veiligheid bied, zal jouw paard zich openstellen. Door contact met hem te maken en gerust te stellen zal jouw paard mij opzoeken en leren vertrouwen. Door veel positieve en enthousiaste beloning wordt hij rustiger, laat hij zich door mij leiden en wil hij meewerken.

Jouw paard leert trailerladen

Ik leer jouw paard stapsgewijs recht de trailer in te lopen, in de trailer te blijven staan en rustig en beheerst de trailer uit te lopen.

Door het laden weer leuk te maken, door gebruik te maken van veel positiviteit, humor en lol tijdens de training, gaan zowel paard als eigenaar het trailerladen leuk vinden.

Jij leert jouw paard laden

Ik leer jou de juiste timing van de hulpen en het toepassen van de juiste technieken. Bovendien leer ik je de angst of boosheid (of andere emoties) van jouw paard te zien en te begrijpen.

Een training is pas geslaagd als jij hebt geleerd hoe je jouw paard kunt laden en weet wat je moet doen, mocht jouw paard een keer terugvallen in zijn oude gewoontes.