Trailerlaadtips

 1. Veiligheid trailer
  Check met regelmaat of er geen rotte plekken in de bodem van jouw trailer te vinden zijn, en/of de laadklep nog voldoende grip heeft en soepel open gaat en sluit. Vervang hendels die verroest zijn, check het veiligheidsoog (zie 6) en controleer de bandenspanning én de verlichting iedere keer voor je gaat rijden.
 2. Hooinet
  Bevestig het hooinet op de juiste manier. Met slechts een touw aan het plafond, wordt het hooinet een heuse boxbal, die alle kanten op zwiept en telkens tegen het hoofd van het paard botst. Knoop het hooinet met een of twee extra (stro)touwtjes vast aan de raampjes of laat twee extra ringen monteren.
 3. Volgorde van het laden
  De veiligste manier van laden is als volgt: loop met het paard de trailer in en blijf naast het paard staan. Laat iemand de stang bevestigen en de laadklep sluiten, buk onder de voorstang door en zet het paard vast. Bij het uitladen ga je eerst naast het paard staan en maak je de lijnen los. Daarna laat je iemand op jouw teken de laadklep openen en de stang verwijderen.
 4. Vastzetten paard
  Het paard wordt in een trailer vastgezet om te voorkomen dat hij zich omdraait en met zijn hoofd richting de laadklep komt te staan. Een paard moet kunnen balanceren met zijn hoofd én hals tijdens het rijden. Zet het paard met één touw naar de zijkant van de trailer vast. Gebruik bij voorkeur twee touwen, zodat je paard aan beide kanten vast staat.
 5. Het zekeren van de stangen
  De haakjes aan het uiteinde van de stangen zijn bedoeld om te voorkomen dat het paard met de borst of de billen de stang omhoog duwt, waardoor de stang valt. De stangen dienen dus altijd verzekerd te zijn. Dit doe je door het haakje door het oog van de stang te halen. Sluit de haakjes met de opening van het paard af. Dus bij de voorkant dient de opening van het haakje naar de voorkant van de trailer gericht te zijn. Bij de stang achter het paard dient de opening van het haakje naar de laadklep gericht te zijn. Hierdoor verzeker je jezelf ervan dat het paard niet de kans krijgt om het haakje uit het oog te duwen.
 6. Veiligheidsoog voorstang
  De veiligheidsogen aan de buitenkant van de trailer zijn bedoeld de voorstang te kunnen laten vallen, mocht het paard met zijn voorbenen over de voorstang zijn gesprongen. In geval van nood, kun je deze veiligheidssluitingen van buitenaf losdraaien. Met een schroevendraaier draai je de bouten los, waardoor de stang op de grond valt. Check met regelmaat of je deze sluitingen makkelijk (!) los kunt draaien.